Nawet dzieci proszą o dokładki. Mama zdradziła mi prosty sekret ulubionej surówki z dzieciństwa

Dodano:
Surówka z marchewki i pomarańczy Źródło: Shutterstock / wideonet
Taką surówkę robiła moja mama, kiedy byłyśmy z siostrą małe. Zajadałyśmy ją niczym najlepszy deser, a mama nie nadążała z robieniem kolejnych porcji. Przepis jest bardzo prosty.

Ta surówka z marchewki to jedno z najsmaczniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. To surówka wyjątkowa, bo tak nam smakowała, że ciągle z siostrą prosiłyśmy mamę o nią. Często zajadałyśmy ją nawet po obiedzie – traktując jako pyszny deser. Sekret to dodatek jednego tylko owocu – soczystej pomarańczy.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy?

Przepis jest wręcz banalnie prosty: wystarczy zetrzeć marchew i drobno pokroić pomarańczę. Potem już tylko trzeba wszystko wymieszać i dodać prosty dressing z oliwy, soku z pomarańczy i odrobiny miodu. Do tego sól do smaku i gotowe! Ja dziś lubię do tego przepisu dorzucić jeszcze sezam i rodzynki i taką opcję również podaję w przepisie.

Marchewkę najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach, wówczas puści więcej soku. Pomarańczę też najlepiej pokroić drobniutko: sekret tej surówki to także pyszny sok, który potem zostaje na dnie miseczki. Surówkę można też przygotować w malakserze, jednak tu należy uważać, aby nie rozdrobnić składników na papkę.

Do surówki najlepiej pasują miody takie jak wielokwiatowy, lipowy czy wrzosowy. Niekoniecznie sprawdzą się wyraziste i ostre, takie jak gryczany czy leśny spadziowy.

Inspiracja: Moja mama czasem do tej surówki dodawała także jedno jabłko (wystarczy je zetrzeć na grubych oczkach tarki). To również smaczna opcja i odmiana dla bazowego przepisu.

Przepis: Surówka z marchewki i pomarańczy

Soczysta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól

dodatkowo do dekoracji:

  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki małych rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę obierz i pokrój drobno. Oliwę wymieszaj z sokiem pomarańczowym i miodem.
  2. Robienie surówkiDo marchewki i pomarańczy dodaj dressing, dopraw wszystko solą i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę możesz posypać sezamem, rodzynkami i udekorować większymi kawałkami pomarańczy.

Do czego serwować surówkę z marchewki i pomarańczy?

Surówka z marchewki i pomarańczy jest dobrym dodatkiem do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i mięsem (np. ziemniaków z kotletem mielonym czy pieczonym kurczakiem). Można ją też serwować do kasz z sosami (np. kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym), kopytek czy klusek leniwych. I oczywiście smakuje doskonale solo: wyjadana prosto z miseczki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...